dinsdag 31 mei 2011

De Vecht 23 – Naar Nigtevecht

Vanaf de Nes is de Vecht een grensrivier. Wij rijden door de provincie Utrecht, maar aan de overkant ligt Noord-Holland. Daar zien we nieuwbouw van Overmeer, een dorp vlak onder Nederhorst den Berg. We passeren kaas- en ijsboerderij ‘de Willigen’ waar je ook logeren kunt. Het ziet er schilderachtig uit, een grote boerderij met een bemost dak. De weg wordt heel smal, tussen rietkragen en wilgenbomen. Een fazant wandelt voor ons rustig de weg over. In een boomgaard lopen ganzen.

We houden even halt bij een grote boerderij met een merkwaardig houten aanbouwseltje. Thuisgekomen probeer ik op internet uit te vinden hoe het hier geheten kan hebben, maar helaas kan ik niets vinden. Volgens mijn informatie staan er verschillende monumentale boerderijen, aan de rivier, tussen Vreeland en Nigtevecht. Sommigen dateren uit de 17e en 18e eeuw, maar een afbeelding van dit monument kom ik niet tegen.


We komen langs nog twee molens, de Hoekermolen uit 1874, bemaalde tot 1960 de, links van ons gelegen, Hoekerpolder. Wat verderop, de Nigtevechterweg is inmiddels overgegaan in de Vreelandseweg, staat de Garstenmolen, een achtkantige bovenkruier uit 1876, die vroeger de Garstenpolder droog hield.

We stoppen deze keer niet want het is weer gaan regenen. De zon schijnt even later tussen de wilde wolken door en tovert een regenboog over de groene weidevelden. De weinige mensen die we tegenkomen gaan gelukkig per fiets, er zou op dit weggetje geen plaats zijn om een tegenligger te laten passeren.


Kerk en dorpsschool - Nigtevecht
Vlak voor Nigtevecht blijkt dat de gele waarschuwingsborden, aan het begin van de weg, er toch niet voor niets stonden. Het wegdek is hier grotendeels verwijderd en we hobbelen voorbij het plaatsnaambordje. De weg wordt ook wat breder en gaat weer tussen mooie boerderijen door. Alsof het afgesproken werk is komt ons hier voor het eerst een auto tegemoet.

We komen uit op een iets grotere weg en slaan rechtsaf, waar over de brug het eigenlijke dorp Nigtevecht ligt. Links van de brug voert een kort waterweggetje naar het brede Amsterdam-Rijnkanaal, rechts liggen wat jachtjes en maakt de Vecht een scherpe bocht naar het oosten.

Over de hoofdweg rijden we bijna heel Nigtevecht door. Wat niet al te ver is, want het is geen groot dorp. Vanwege de zondagse drukte bij de kerk vinden we pas een eindje verderop, tegenover een lagere school, een plaatsje om te parkeren. Het is droog geworden, de paraplu kan in de auto blijven. We stappen uit en wandelen kalmpjes terug naar de kerk.



Dit verhaal verscheen in 2008 in de Artishockberichten, verenigingsblad van culturele vereniging Artishock in Soest. Omstandigheden kunnen inmiddels veranderd zijn.
 



Tekening: Gerard Kuit


Bronnen: J. Craandijk - Wandelingen door Nederland 1890; Jac. P. Thijsse - de Vecht 1915; ENSIE Lexicon 1952; Kransberg en Mils - Kastelengids van Nederland 1979; Atlas van de Nederlandse kastelen 1980; Monumenten in Nederland 1996; Handboek Natuurmonumenten 1996; Cultuurhistorische routes in de provincie Utrecht - De Hollandse waterlinie 1996.

Websites algemeen: www.vecht.nl en www.hollandsewaterlinie.nl  
Over Nigtevecht: www.stichtsevecht.nl en Wikipedia


Meer informatie over de Nederlandse windmolens vind je op de Molendatabase.nl

Nigtevecht op Googlemaps
 

3 opmerkingen:

Unknown zei

met genoegen doorgenomen en weer wat wijzer....mooie molen

martin zei

"We houden even halt bij een grote boerderij met een merkwaardig houten aanbouwseltje. Thuisgekomen probeer ik op internet uit te vinden hoe het hier geheten kan hebben, maar helaas kan ik niets vinden."

Heb je dat nu weer gedaan. Er komt immers steeds meer informatie op het net.

Jan de Stripman zei

@cor - Dank je !

@martin - Nee, maar dan zou ik het verhaal overnieuw moeten schrijven. Hoewel een voetnoot zou misschien kunnen, als ik me nog kan herinneren hoe die boerderij eruit zag. Ik heb er helaas geen foto van gemaakt...