vrijdag 4 januari 2019

De Zuiderzee – 52 – Naar Waterland


Een herfstige zondagochtend in november, er trekken regen- en hagelbuien over het land en Gerard en ik zijn weer op pad. Deze keer gaan we niet rechtsom, langs de kust van de voormalige Zuiderzee, maar linksom. Ons doel is het stukje kust ten oosten van Amsterdam en het eiland Marken.
Durgerdam - voormalige school en raadhuis

Volgens buienradar zou het een half uurtje na ons vertrek droog worden, dus de regendruppels onderweg trekken we ons niet al te erg aan. We nemen de A1 langs dorpjes en steden waar we eerder over schreven en tekenden, Eemnes, Naarden, Weesp. Bij Muiden gaan we nu onder de Vecht door – in plaats van er overheen – en zien we de nieuwe spoorbrug. Nog een keer onder het water, met de A10, door de Zeeburgertunnel en daar is onze afslag naar Durgerdam.

Jac. P. Thijsse wandelde hier, ruim 100 jaar geleden, en schrijft: 

'Vanaf den hoogen dijk zie je over heel het wazig Waterland heen met al zijn dorpen: Ramsdorp met den dikken toren, Zunderdorp, het spitse torentje van Broek, daarvoor wat daakjes en huisjes bij een blinkende plas; dat is Holysloot en heel in de verte een hooge dichte boomendgroep met een zwaren toren er boven, Monnikendam.'

Dat uitzicht ontgaat ons een beetje. Langs de A10 staan bomen, struiken en geluidswallen en eenmaal de afslag genomen dan is het de snelweg zelf die ons het zicht belemmert. Als we daar onderdoor zijn gereden blijkt dat de Durgerdammerdijk, zoals de weg hier heet, niet over de dijk maar er achter loopt. Naar links wordt het weidse uitzicht geblokkeerd door een volkstuinencomplex.

Maar als we daar dan voorbij zijn en met een grote bocht richting Durgerdam gaan, kunnen we hier en daar uitkijken over het lage weideland. We zien ganzen in het gras, meeuwen vliegen over en een torenvalk hangt te bidden boven de berm.

Durgerdam - hotel
Na een paar kilometer komen we in Durgerdam. Het is niet veel meer dan een rij huisjes langs de dijk maar, schrijft Thijsse:

''t Is een aardig visschersdorp, de huisjes en de haven, de werven, de taanderijen en de pakhuizen zijn even schilderachtig als in Volendam, maar de bevolking legt zich niet toe op het dragen van een opzichtig costuum. Zoo komt het dan, dat je hier nooit een Amerikaan en zelden een Amsterdammer te zien krijgt'

Tegenwoordig hoort het bij de gemeente Amsterdam, dus hoewel er nog steeds niet heel veel toerisme is, zijn de bewoners die je ziet, administratief bekeken, allemaal Amsterdammers.

We parkeren bij het hotel, om een paar foto's te maken en even de benen te strekken.







NB: Dit verhaal is geschreven in 2017, voor het verenigingsblad van Artishock in Soest. De situatie ter plaatse kan inmiddels veranderd zijn.



Tekening: Gerard Kuit 

Foto's: Jan de Stripman 

Bronnen: Monumenten In Nederland - Noord-Holland 2006; Jac.P.Thijsse – Langs de Zuiderzee 1915; Google maps; Wikipedia en andere websites






3 opmerkingen:

Unknown zei

Het boek: Veertien dagen op een ijsschots, van S. Abramsz
Een recensie:
'Op 13 januari 1849 begaven drie mannen uit Durgerdam zich op weg om te gaan vissen. Het waren Klaas Bording en zijn zoons Klaas en Jaap. Het was begonnen te dooien, maar de Zuiderzee was nog helemaal dichtgevroren. De mannen hakten bijten in het ijs en lieten hun netten in het water zakken. Er kwam heel veel vis in de netten terecht!
Groot was de schrik toen de vissers merkten dat ze op een grote ijsschots ronddreven. De dooi had zich snel doorgezet. Er volgde een barre tocht van veertien dagen. Het weinige voedsel was spoedig opgegeten en de felle kou was ondraaglijk. Hoop en vrees wisselden elkaar af. Uiteindelijk verloren de drie mannen alle hoop op redding.
Een waar gebeurd verhaal.'

Het woonhuis van de familie Bording is overgebracht naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

martin zei

Had je bijna langs kunnen komen voor een kop thee en een boterham met pindakaas (wel aan de andere kant van Amsterdam, maar wel bij het IJ wat vroeger toch gewoon een deel van de Zuiderzee was). Meestal zie je ht Raadhuis zoals op de foto, wel eens aardig zo'n close-up (zo kijk ik er nooit naar).

Jan de Stripman zei

@Unknown - In Vollenhove hebben we een monumentje gezien, ter nagedachtenis van dit verhaal. Het heeft ons verhaal niet gehaald...;o)

@martin - Wie weet komen we nog eens voorbij...;o)