maandag 26 maart 2018

De Zuiderzee – 31 – Windmolen de Maagd in Hulshorst

We denken tegenwoordig dat we reuze modern bezig zijn met onze windturbines en waterkrachtcentrales, maar in feite is het een flinke stap terug in de tijd. De eerste industrie in ons land werden voor het grootste deel aangedreven door de wind en het water.

De Veluwe stond ooit vol met watermolens, waar papier werd gemaakt, hout gezaagd en van alles en nog wat werd vermalen. In de rest van het land kon je niet om je heen kijken of je zag wel ergens een windmolen staan en onze schepen voeren de hele wereld over, op windkracht.

Het is pas sinds de uitvinding van de stoommachine en de grootschalige toepassing daarvan, in de 19e eeuw dat, we verslaafd zijn aan fossiele brandstoffen. Daarvoor deden we alles met duurzame, groene energie.


Watermolens komen we op onze toch langs de kust van de Zuiderzee niet tegen, maar er staat nog wel, hier en daar, een oude windmolen.
Ook in het dorpje Hulshorst. Maar eerst passeren we het park waar vroeger de buitenplaats heeft gestaan, waar het dorp naar genoemd is. Het huis is afgebroken, maar de bomen en de vijver zijn er nog. Zo te zien is het privéterrein.

Op Wikipedia lees ik: 'Hulshorst heeft een molen met de naam De Maagd en een eigen voetbalvereniging (VV Hulshorst) en tennisvereniging (T.V. Hulshorst), verder heeft het dorp een eigen ruitervereniging met manege.'

Die molen vinden we als we vanaf de Zuiderzeestraatweg rechtsaf slaan en een klein stukje door een woonwijk rijden. De Maagd, gebouwd in 1898, staat er netjes bij. Maar wat mij vooral opvalt is de enorme wolk huiszwaluwen die er rond het bouwwerk en de omringende huizen vliegt. Het is eind zomer, alle jongen zullen groot zijn en dat is hier goed te zien. Bij tientallen zwieren ze door het zwerk. Prachtig !

De Maagd blijkt een eigen website te hebben: molenhulshorst.nl Daar zie ik dat er rond Sinterklaas pepernotenmix wordt verkocht, om thuis zelf pepernoten van te bakken. In de molenwinkel zijn ook diverse boordmixen te koop, uiteraard ter plaatse gemalen. Als wij er zijn is die helaas gesloten.

Gerard en ik maken een paar foto's van de molen, want daar was het ons uiteindelijk om te doen. Daarna rijden we weer terug naar de straatweg. Onze volgende halte is Putten, een wat groter dorp waar Hulshorst tegenwoordig, administratief, ook onder valt...



NB: Dit verhaal is geschreven in 2015, voor het verenigingsblad van Artishock in Soest. De situatie ter plaatse kan inmiddels veranderd zijn.



Tekeningen: Gerard Kuit 

Bronnen: Jac.P.Thijsse – Langs de Zuiderzee 1915; Monumenten in Nederland - Gelderland 2000; Google maps, Wikipedia en andere websites.


Geen opmerkingen: