donderdag 15 maart 2018

De Zuiderzee - 30 - Een kasteel en een schildershut


We rijden van het rustige Hierden, over de Zuiderzeestraatweg, verder richting Hulshorst. Halverwege de twee dorpen is, links van de weg, in een flauwe bocht, de oprijlaan naar kasteel Essenburgh. Een echt, verdedigbaar, middeleeuws kasteel is het niet, als je scherp zou willen slijpen zou je het misschien beter een landhuis kunnen noemen. Maar het is wel de moeite waard om er even te stoppen.


Essenburgh ligt er mooi bij in zijn landschapspark met ruime vijver, die gevoed wordt door de Hierdensebeek. Het is een rood bakstenen gebouw met aan voor- en achterkant een torenvormige middenpartij. Het werd in 1652 gebouwd, mogelijk op de plaats van een oudere voorganger, door Johan Coolwagen, die hoopte daardoor toegang tot de Ridderschap van de Veluwe te krijgen. Dat mislukte en uiteindelijk moest hij de Essenburgh verkopen.

Na verschillende eigenaarswisselingen en verbouwingen kwam het kasteel in 1950 in het bezit van de Norbertijner monniken, van de Abdij van Berne uit Heeswijk-Dinther, die er een vormingscentrum begonnen. Momenteel is er een hotel gevestigd, maar je kunt er ook nog steeds cursussen en trainingen volgen.

Een andere bezienswaardigheid, in de bossen tussen Hierden en Hulshorst, was de schildershut 'de Schuilhoek', in 1920 gebouwd voor H. Hana. Het was een laag houten gebouwtje, met een rieten dak, net groot genoeg om ruimte te bieden aan een keuken, toilet, woon en slaapkamer. Helaas is het in 2012 afgebrand. Herman Hana, de oorspronkelijke eigenaar, is in 1952 al overleden. Op internet vond ik een interessant artikel over hem. (Kijk op deze website)

Hana werd geboren in Amsterdam, in 1874, en kreeg onder andere les van de architect Berlage. Als jonge man werd hij lid van het Theosofisch Genootschap. De theosofen geloofden dat '...kunst, religie, wetenschap en techniek onderling met elkaar verbonden waren.' En in een '...bezielde natuur (overal is bewustzijn), imaginaties (mensen hebben toegang tot hogere werelden door innerlijke verbeelding) en transmutatie (verandering van het lagere in het hogere, kwik in goud bijvoorbeeld).'

Aanvankelijk hield Hana zich vooral bezig met het maken van ornamenten, hij ontwierp daarvoor zelfs een ornamentenmachine, '...een bewegend stelsel van lenzen, spiegels en prisma’s die in oneindige combinaties, gekleurde, strenggeometrische ornamenten mechanisch op een doek projecteerde.'

Hij heeft geprobeerd een bedrijf van de grond te krijgen om uit beton gegoten huizen te bouwen. Er werd zelfs een proefwoning gebouwd in Santpoort. Hij mengde ook verf en chemische stoffen tot willekeurige, gemarmerde, voorstellingen op karton, die hij 'kristallisaties' noemde. Later schilderde hij, meer conventionele, portretten en landschappen.

Bij zijn dood schreef Jeanne van Schaik-Willing dat '...de man met de vierkante kop en staalblauwe ogen tekeer kon gaan tegen verenigingen die oude molens of geveltjes in stand wilden houden. Voor hem telde alleen de toekomst.' Dus misschien zou hij het helemaal niet erg gevonden hebben dat zijn schildershut uiteindelijk afgebrand is...



NB: Dit verhaal is geschreven in 2014, voor het verenigingsblad van Artishock in Soest. De situatie ter plaatse kan inmiddels veranderd zijn.



Tekeningen: Gerard Kuit , foto: Jan de Stripman

Bronnen: Jac.P.Thijsse – Langs de Zuiderzee 1915; Monumenten in Nederland - Gelderland 2000; Google maps, Wikipedia en andere websites.


2 opmerkingen:

martin zei

Die vooruitgangsgedachte is gelukig al wat afgeremd. Er zijn nog een paar remmen over om in te trappen. Maar dan hebben we na Jac. P Thijsse en de Waterloplein krakers tenminste ook nog wat te doen.

Jan de Stripman zei

@martin - Het zou al mooi zijn als we niet meer blind vooruit stormen, maar eerst een beetje nadachten...