vrijdag 26 april 2013

Het groene hart - 6 - Oudewater, de heksenwaag


De weg van Linschoten naar Oudewater is iets breder dan het weggetje dat, aan de andere kant van het riviertje de lange Linschoten, naar het kasteel voert. We maken ons dus minder zorgen over te water raken. Maar het is nog te smal om twee auto's elkaar te laten passeren. Omdat er toch af en toe een tegenligger komt moet er uitgeweken worden in de berm of op inritten van de langs de weg gelegen boerderijen.

De heksenwaag

Het landschap is kenmerkend voor het groene hart: groene weilanden zover het oog reikt. De rivier kronkelt zich er doorheen op weg naar de Hollandsche IJssel en de weg kronkelt mee zodat het toch geen saaie tocht is.


De bekende natuurkenner Rinke Tolman wandelde hier in de jaren rond 1930 en maakt in het boekje 'Wij trekken door Utrecht' melding van het rijke vogelleven: 'Over de weien, rakelings over 't blinkend gras scherend, vlogen kraaien met de heerlijkste glanzingen in hun gevederte; een enkele keer was het een verwoede grutto, die hun in de pluimen stoof.' Verderop schrijft hij over '…grote troepen spreeuwen…', '…bonte, langstaartige eksters…' en mussen, vinken, leeuweriken, kwikstaarten, zanglijsters, mezen, de fitis, de tjiftjaf en het paapje. Maar hij was er in het voorjaar, op onze tocht is het qua vogelleven een stuk rustiger.

Over Oudewater schrijft hij: 'Het stadje Oudewater, dat in vorm van gebouwen en gevelstenen allerlei herinneringen heeft bewaard aan een tijd, die een drie- tot viertal eeuwen achter ons ligt, is maar klein, zowel wat zielental betreft - er wonen zo'n drieduizend mensen - als in ruimtelijk opzicht.'

Op 1 januari 2002 had de gemeente Oudewater 9701 inwoners, waarvan er 7747 in het oude stadje zelf woonden. Volgens de website van de gemeente zijn er geen uitbreidingsplannen meer, maar wordt er wel op kleine schaal nieuwbouw gepleegd binnen de bebouwde kom. Zogenaamde 'inbreiding'. We mogen hopen dat dat met enige terughouding gebeurt want Oudewater heeft een prachtige historische binnenstad.


Gerard en ik rijden er binnen langs de Linschoten die in de binnenstad nog twee grote bochten maakt voor hij, vlak bij de kerk, in de IJssel uitstroomt. Midden in de stad bij de markt is een stukje van de rivier overkluisd, de rivier stroomt hier ondergronds verder. Hier staan de monumentale panden dicht aaneen. Vlak daarbij parkeren we de auto in een rustig straatje.

Even later staan we onder de luifel van het bekendste monument van Oudewater, de heksenwaag, naar binnen te gluren. In de 16e en 17e eeuw kon je je hier laten wegen om te bewijzen dat je geen heks was. Volgens de toen heersende opvattingen waren heksen zo licht dat ze op water bleven drijven en zonder problemen door de lucht konden vliegen op bezemstelen.

Bij de waag werden, met goedkeuring van keizer Karel de vijfde, officiële certificaten van normaal gewicht, overeenkomend met de 'natuurlijke proportiën des lichaems', afgegeven. Een andere methode was de vermeende heks, met wat stenen verzwaard, in het water te gooien. Als hij of zij weer bovenkwam volgde de brandstapel, bij verdrinking een keurige begrafenis. Het valt te begrijpen dat de heksenwaag een populaire instelling was.

Tot in de 18e eeuw werden er vermeende heksen gewogen en zo menig mensenleven gered. Het fraai gerestaureerde pand is momenteel in gebruik als museum en oudheidkamer, maar in de wintermaanden is het gesloten, zodat er ons niets anders rest dan onze neuzen tegen de ruiten te drukken. In het donkere interieur zien we een houten constructie, dat zal de weegschaal wel zijn.

Voor het pand naast de waag lonkt een schoolbord waarop erwtensoep aangeprezen wordt. We vermannen ons en wandelen eerst het stadje in.


NB: Dit verhaal is geschreven in 2003 en eerder gepubliceerd in de Artishockberichten, programmablad van de vereniging Artishock in Soest en op het Volkskrantblog.


Tekening: Gerard Kuit

Bronnen: Wandelingen door Nederland, Utrecht - J. Craandijk, 1874; Wij trekken door Utrecht - Rinke Tolman, 1935; Kastelengids van Nederland - Kransberg en Mils, 1979; Monumenten in Nederland, Utrecht - Zwolle, 1997
 
Links:

Website van de gemeente Oudewater:  www.oudewater.nl

Oudewater op Wikipedia

Een informatieve homepage over Oudewater 

Oudewater op Google maps

Oude foto's en historische informatie zijn te vinden bij Streekarchief Rijnstreek en Lopikerwaard


Geen opmerkingen: