zaterdag 9 juni 2012

De Zuiderzee deel 9 – Van Naarden naar Oud-Valkeveen


Jac. Thijsse schrijft het al, in zijn Verkade-album uit 1915, als hij van Naarden verder wandelt, richting Huizen: 'We loopen nu echter maar voort langs den Zanddijk. Een openbare weg is dat eigenlijk niet, maar dat is des te rustiger.'

Er was toen geen weg, langs de Zuiderzeekust, van Naarden naar Huizen en die is er nu nog steeds niet. Maar rustiger is het er niet op geworden. Naarden wordt nu van het huidige Gooimeer afgesneden door de snelweg A1. De Zanddijk is daardoor, zelfs voor wandelaars, onbereikbaar vanaf de vesting.

Wat verder naar het zuiden loopt een weggetje dat de Oostdijk heet, van bastion Oranje onder de A1 door, maar ik betwijfel of dat voor auto's toegankelijk is. En dan nog zit er zo'n vijfhonderd meter polder tussen de kust en de weg.

Oud Valkeveen


Gerard en ik nemen de, nog verder landinwaarts gelegen, Huizerstraatweg. Ook die gaat onder de A1 door en het is een aangename route. Een klinkerweg met bomen er langs, waarachter vrijstaande huizen met ruime tuinen, afgewisseld door een enkel bedrijfspand en een tuincentrum.

Thijsse klautert '...onder afsluitdraden door en zoo komen we dan eindelijk aan 't strand van Oud-Valkeveen. Op die manier ontduiken we de schatting, die je anders moet betalen, als je van de bekende uitspanning over de boerderij naar zee wil.'

Wij komen daar door linksaf de Valkeveenselaan in te rijden. Door een parkachtig landschap, langs bomen en weilanden, over een bruggetje, belanden we op de parkeerplaats van Speelpark Oud-Valkeveen. Van de voormalige Zuiderzee zie je niets. Wel een pannenkoek-restaurant en de ingangspoort van het kleine pretpark.


Aanvankelijk was hier alleen een boerderij die toebehoorde aan het 17e eeuwse landgoed Oud-Naarden. Toen aan het eind van de 19e eeuw de Zuiderzeekust bereikbaar werd per trein en tram, begon men met de verkoop van versnaperingen.

Dominee Craandijk beschrijft het zo: 'Om de buitenplaatsen (...) om de schoone en ruime uitzigten, uit het hooggelegen tentje van Bella Vista vooral, om de nabijheid der zee en het zware hout der voormalige heerenhofstede Valkeveen, wordt de toer derwaarts door vele bezoekers van het Gooi gedaan.'

In de jaren '30 en '40, van de 20ste eeuw, werd een speeltuin ingericht, met kanovijver. Inmiddels is dat uitgebreid met een draaimolen, een achtbaantje en andere attracties. Ik was er nooit eerder geweest. Onze schoolreisjes gingen naar de piramide van Austerlitz, of de speeltuin in Den Dolder.

Ook deze keer kunnen we er niet naar binnen, als we dat al zouden willen. Het park is nog dicht. We maken dus wat foto's en zoeken de Huizerstraatweg weer op. Want ook tussen Oud-Valkeveen en Huizen is er geen weg langs de kust...




Dit verhaal is geschreven in 2011 en is eerder verschenen in de Artishock Berichten, het maandblad van Vereniging Artishock in Soest. Het kan zijn dat inmiddels de situatie ter plaatse gewijzigd is.


Tekening: Gerard Kuit


Foto: Jan de Stripman

Bronnen: Jacobus Craandijk – Wandelingen door Nederland 1879; Prof. J.A. De Rijk e.a. – Wandelingen door Gooi- en Eemland 1905; Jac.P.Thijsse – Langs de Zuiderzee 1915; Monumenten in Nederland - Noord-Holland 2006 ; Google maps en Wikipedia.

Zie  voor meer informatie: www.oudvalkeveen.nl 


En op Wikipedia:  Naarden en Oud Valkeveen


Op Google Maps: Oud Valkeveen


Website gemeente Bussum www.bussum.nl



4 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor mij een bekende buurt.
Leuk blog.
Opm.: Want ook tussen Oud-Valkeveen en Huizen is er geen weg langs de kust...

Er is wel een fiets-voetpad.

groet van Beus.

Jan de Stripman zei

Dat klopt, het pad begint naast de parkeerplaats van het pretpark. Maar wij waren met de auto, uiteraard...;o)

martin zei

De speeltuin heeft een strandje aan het randmeer. Misschien ga ik dit jaar nog met de jongste als een soort afscheidsvandelagerschoolkampeertochtjesvakantie naar de speeltuin en de Nederlandse Toeristen Kampeer Club in Huizen.

Jan de Stripman zei

Lijkt me een goed plan, Martin !