zaterdag 16 juni 2012

De Zuiderzee deel 10 – Naar de haven van Huizen



'De zee, de zee ! Welk Hollandsch hart klopt niet van geestdrift en verrukking, als het oog de zee aanschouwt !' Zo jubelt prof. J.A. De Rijk, in zijn 'Wandelingen door Gooi- en Eemland', als hij beschrijft hoe hij, aan het begin van de 20ste eeuw, aan de oever van de Zuiderzee staat.

Wij hebben het water, van wat nu het Gooimeer heet, niet meer gezien sinds Muiderberg. En ook op weg van Oud-Valkeveen naar Huizen zullen we er niets van te zien krijgen. Wat moet het aan die kust rustig zijn !




Maar we beklagen ons niet, hoor. Wij rijden heel prettig, over een lommerrijke weg, door een iets golvend landschap. Dit is de rand van de Utrechtse heuvelrug. Wat verder naar het oosten begint de Gelderse vallei. De hoogteverschillen zijn veroorzaakt door enorme gletsjers die hier, in de ijstijden, geulen en heuvels gevormd hebben.

Voor onze prehistorische voorvaderen waren de hogere gronden al van belang voor de landbouw. Langs de kust van het Flevomeer en later de Zuiderzee werd ongetwijfeld ook gevist. Huizen combineert beide en wordt wel de vissersplaats op de hei genoemd.

Ik kende het eigenlijk alleen van de nieuwbouwwijk, die er aan het Gooimeer is gebouwd. Architecturaal niet erg opwindende flats, maar wel met een prachtig uitzicht. Ik ben er wel eens op visite geweest.


Menukaart van een restaurant aan de haven...
Aanvankelijk was Huizen een agrarisch dorp, omringd door 'engen', zoals de essen in het Gooi worden genoemd. Toen halverwege de 17e eeuw de haven van Naarden, door aanleg van de vesting, afgesloten werd, nam het belang van Huizen als vissersplaats toe.

Toch werd er pas in 1854 een echte haven aangelegd. Voor die tijd zullen de vissers hun bootjes op het strand hebben geland. Sinds de 19e eeuw deed men rond Huizen ook aan zandwinning. De molenberg werd zelfs geheel afgegraven. De korenmolen die er op stond, is in 1917 verhuisd naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

Gerard en ik navigeren, door het moderne industrieterrein, naar de oude haven. Ook hier is het nodige aan nieuwbouw gepleegd. Maar toch kunnen we parkeren, aan de havenstraat, tussen overblijfselen van oude nijverheid, een voormalige botterwerf en een kalkoven die omgebouwd is tot restaurant.


Op de werf worden oude zeilschepen gerepareerd en onderhouden. Het pand oogt authentiek, maar is eigenlijk splinternieuw. De laatste oorspronkelijke werf van Huizen sloot zijn deuren in 1967. In de jaren '90 ontstonden er plannen om het oude ambacht nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk kon in 2008 begonnen worden met de bouw van een nieuwe werf, naar oud voorbeeld. In hetzelfde pand is een ambachtelijke smederij gevestigd.

Voor de kalkoven geldt een soortgelijk verhaal. De pijpen van de voormalige ovens steken fier de lucht in en het complex ligt er mooi bij, aan het water. Oorspronkelijk werd het in 1918 – '20 gebouwd door de gebroeders Vos om er kalk uit schelpen te branden.

Maar die kalkoven sloot in 1975 en werd in 1989 gesloopt. In 1995 besloot men om een deel toch weer, met oud materiaal, op te bouwen en in te richten als horeca-gelegenheid. Helaas voor ons is het restaurant niet open. We zullen ergens anders op zoek moeten naar een kop koffie...




Dit verhaal is geschreven in 2011 en is eerder verschenen in de Artishock Berichten, het maandblad van Vereniging Artishock in Soest. Het kan zijn dat inmiddels de situatie ter plaatse gewijzigd is.


Tekening: Gerard Kuit


Foto: Jan de Stripman

Bronnen: Jacobus Craandijk – Wandelingen door Nederland 1879; Prof. J.A. De Rijk e.a. – Wandelingen door Gooi- en Eemland 1905; Jac.P.Thijsse – Langs de Zuiderzee 1915; Monumenten in Nederland - Noord-Holland 2006 ; Google maps en Wikipedia.


Op Google Maps: Huizen



7 opmerkingen:

Annet zei

Fijn om te lezen. Ja ik weet nog dat je beschreef dat je bij B. op bezoek was.

In Huizen staan veel huizen (grapje)

Toen ik er woonde leefde ik nog erg vluchtig en vlinderig...van daaruit zijn we naar Drenthe gevlinderd....

Ik bedoel ik had nauwelijks besef van dit oude dorpje.....

Groetjes....

Jan de Stripman zei

Inderdaad, Annet, B. heeft dat mooie uitzicht...;o)

Anoniem zei

Wat leuk om dit te lezen. Het is toch ook al weer zo'n veertig jaar geleden dat wij aan de de Kattestaart (en geen Kattestraat) woonden
Hilko

Annet zei

34 jaar Jan....

Jan de Stripman zei

@Annet en Hilko - 34 jaar is ook best lang geleden...;o)

martin zei

Jan dat heb je goed. Zelfs op de fiets valt een heel stuk randmeren buiten de tocht. Na Oud-Valkenveen draai je weer naar het water en gaat het via een duinachtig pad naar Huizen, je komt niet ver van Thales Huizen of de kalkovens weer het bos uit. Dat bos heeft een mooie naam: Wolfskamer.

(Als je het stuk tussen Harderwijk en Elburg nog niet gedaan hebt probeer dan zoveel mogelijk de waterkant te volgen (daar is ook een stuk uitsluitend fietspad). Ik vind dat een heel mooi stuk wiedeland beschermt door een dijkje van niets).

Jan de Stripman zei

@martin - We zijn nu gevorderd tot Spakenburg, wat verkenningen betreft. Vlak daarvoor hebben we een stukje langs het Eemmeer gereden. Het stuk tot aan Nijkerk moet ook mooi zijn, maar dat komt dus nog...;o)