zaterdag 5 mei 2012

De Zuiderzee deel 5 – Naar Naarden


'Van Muiderberg wandel je heel prettig verder langs de zee, eerst langs een paar waterplasjes en dan over een hoog, zandig buitenland...', schreef Jac P. Thijsse in 1915.

De snelste route van Muiderberg naar Naarden gaat tegenwoordig over de A1. Ten noorden van het stadje loopt die snelweg vlak langs de oude Zuiderzeekust. Je hebt daar een mooi uitzicht op het water aan de ene kant en de oude vestingwerken aan de andere.


Als liefhebbers van kleine weggetjes zoeken Gerard en ik naar een alternatieve route. We verlaten Muiderberg aan de oostkant, via een bescheiden nieuwbouwwijkje. De weg die we volgen heet de IJsselmeerweg, dat klinkt veelbelovend. Maar van het water krijgen we niet veel te zien.

We gaan onder een andere snelweg door, de A6, die via de Hollandsebrug naar Almere voert. Erg overzichtelijk is het allemaal niet, we rijden ons vast in een bussluis en moeten op onze schreden terugkeren om de doorgaande weg te vinden.


Het Naarderbos heet het hier, maar als je op Googlemaps kijkt zie je niet veel bomen. De oude dijk waarover Thijsse liep ligt rechts van ons, op zijn zandige buitenland is een recreatieterrein aangelegd met een golfbaan en een jachthaven. Uiteindelijk gaan we ook onder de A1 door en vinden we de trekvaart terug.

Die volgen we tot aan de vesting. Daar moeten we stoppen voor een hele rits hardlopers, van allerlei leeftijden, die klaarblijkelijk deelnemen aan een wedstrijd, of prestatieloop. Het is al te laat om Naardenvesting uitgebreid te bekijken, dus rijden we er alleen maar doorheen. Om aan de andere kant weer te stuiten op hardlopende Naardenaren. Een sportief volkje !

We besluiten om een volgende keer terug te keren om te zoeken naar sporen van het Naarden van voor de vesting. Ooit moet het stadje een haven hebben gehad, van waaruit schepen de Zuiderzee op konden.


Thuis vind ik op internet een website waarop een wandelroute beschreven wordt van Amsterdam naar Huizen, het Waterkeringpad. Leuk want die volgt in grote lijnen de route die wij ook net genomen hebben.

'Het Waterkeringpad is een 36 kilometer lange wandelroute. De route is verdeeld over acht trajecten en is in beide richtingen te lopen. De route is duidelijk voorzien van bordjes en bij het begin van elk traject staat een informatiepaneel met routekaart.'

Heel uitgebreid is de informatie niet die op de website staat. Maar met ons verhaal erbij kun je toch een aardig idee krijgen van de geschiedenis van dit stuk Nederland.



Dit verhaal is geschreven in 2010 en is eerder verschenen in de Artishock Berichten, het maandblad van Vereniging Artishock in Soest. Het kan zijn dat inmiddels de situatie ter plaatse gewijzigd is.

Op internet zie ik, in 2012, het bericht dat de golfbaan Naarderbos in november 2011 failliet is gegaan. Inmiddels moet er een oplossing gevonden zijn voor de financiële problemen, want op de eigen website van de baan worden abonnementen aangeprezen en wordt er een verbouwing aangekondigd...



Tekening: Gerard Kuit

Bronnen: Jac.P.Thijsse – Langs de Zuiderzee 1915; Monumenten in Nederland - Noord-Holland 2006 ; Google maps en Wikipedia.

Zie op Wikipedia:  Naarden


Op Google Maps: Naarden en het Naarderbos




Geen opmerkingen: