vrijdag 30 september 2011

De Vecht 36 – Van Weesp naar Muiden


Op een kille, mistige zondagochtend in november vertrekken Gerard en ik voor de laatste etappe van onze reis langs de Vecht. Sinds 2005 zijn we al op pad en nu, bijna 5 jaar later, naderen we dan toch de finish. Want bij Muiden, het einddoel voor vandaag, mondt de rivier uit in zee.

Zee ? Ja, vroeger heette dat de Zuiderzee en was er eb en vloed. Na de aanleg van de afsluitdijk, in 1932, veranderde de naam in IJsselmeer. Met de aanleg van de Flevopolders werd het gedeelte waar de vecht in uitmondt, na 1957, omgedoopt in IJmeer.


Boerderij de Vechthoeve bij Muiden

Maar zover zijn we nog niet. Eerst rijden we voor de derde keer naar Weesp. Dit keer rijden we het stadje binnen bij het industrieterrein, waar voorheen de van Houten fabrieken voor nieuwe welvaart zorgden. We stoppen even bij de villa Casparus, gebouwd door een van de telgen van het chocoladegeslacht.

Daarna zoeken we onze weg door de stille straatjes, naar fort Ossenmarkt, de enige plaats waar we tussen Weesp en Muiden de rivier over kunnen steken. We willen langs de Vecht zelf, naar Muiden rijden, niet over de kortere provinciale weg.

We rijden onder de spoorlijn van Amsterdam naar Amersfoort door. Aan de rechterkant staat een klein houten boerderijtje. Van dat soort zullen we er meer passeren. De Vecht was eeuwenlang van groot belang als handelsroute naar Utrecht en verder richting Rijn en achterland. Die route moest verdedigd en bewaakt worden. Onze hele reis zijn we van fort naar versterking gereden en ook hier is dat het geval.


Omdat er vanuit de forten vrijuit over het omringende land geschoten moest kunnen worden, was het lange tijd verboden om in steen te bouwen. Dit was in de zogenaamde 'Kringenwet' geregeld. Vestingwerken werden in categorieën verdeeld en afhankelijk van de indeling mocht er in kringen van 300 tot 1000 meter slechts gebouwd worden met brandbare materialen.

Op dit gedeelte tussen Weesp en Muiden komen we maar één oudere boerderij tegen met een stenen gevel. Die ligt waarschijnlijk precies tussen de beide vestingen in.

Al spoedig kronkelen we over een smal weggetje met de rivier mee. Het weer klaart een beetje op, gelukkig. En zoals gebruikelijk op zondagochtend is weinig verkeer, afgezien van joggers en fietsers.

Aan de linkerkant wordt het zicht op de Vecht geblokkeerd door woonboten en de tuintjes, bomen en heggen die daarbij horen. Rechts is zo nu en dan een vrij zicht over de polders richting Naardermeer.


Zo nu en dan is er even een onderbreking in het lint van woonarken, schuurtjes en schuttingen. Net genoeg om ons een blik te gunnen op de mooiste houten boerderij, de Vechthoeve, die op de andere oever staat.

Het is een elegant, lichtgrijs geschilderd gebouw, uit 1899, met een rood pannendak. Als je niet wist dat het een boerderij was zou je het zo voor een 19e eeuwse villa houden. Het staat dwars op de rivier te pronken met zijn decoratieve daklijsten en balkon. Terras aan de rivier en zeilboot aan de steiger. Genoeg om een mens aan het dromen te zetten.

We zetten de auto even aan de kant om een foto te nemen. Maar daarvoor moeten we ons voorzichtig tussen de tuintjes van twee woonboten wagen. Gelukkig maken we niemand wakker. Voor ons horen we het verkeer op de A1 ronken. We zijn al vlakbij Muiden.


Ps: Bij het zoeken op internet naar informatie over deze regio stuitte ik op plannen om de Vecht, vlak voor Muiden, door middel van een aquaduct, over de A1 te leiden. In de Bloemendalerpolder, tussen Weesp en Muiden, zouden 2750 nieuwe woningen gebouwd gaan worden. Als dit doorgaat zou wellicht de monumentale boerderij 'de Vechthoeve' moeten wijken.
Door de financiële crisis is het hele plan vertraagd, maar in 2012 zou een akkoord over de plannen gesloten moeten worden. Zie ook wegenwiki.nl 



Dit verhaal verscheen in 2009 in de Artishockberichten, verenigingsblad van culturele vereniging Artishock in Soest. Omstandigheden kunnen inmiddels veranderd zijn.




Tekening: Gerard Kuit


Bronnen: Prof. J.A.de Rijk – Wandelingen door Gooi- en Eemland 1905; Jac.P.Thijsse – De Vecht 1915; Monumenten in Nederland – Noord-Holland 2006

Muiden op Google Maps
 

5 opmerkingen:

Glaswerk zei

Wederom een informatief blog.

Alleen blijf ik nog een beetje zitten met het chocoladegeslacht ;-)

Jan de Stripman zei

@glaswerk - Lekker toch...?

Glaswerk zei

Heb je ambitie om Vieze Man te worden? ;-P

Jan de Stripman zei

@glaswerk - Nee, ik hou eigenlijk helemaal niet zo van chocolade...

Anoniem zei

Een blog om van te smullen.
gr.v.beus.