vrijdag 9 september 2011

De Vecht 34 – Wandelen door Weesp


 Weesp is een mooi stadje en op een zondagochtend in februari is het er heerlijk rustig. Ik laat me met mijn rolstoel door Gerard eerst, vanaf het eilandje met fort Ossenmarkt, de witte ophaalbrug over duwen. We rijden een stukje langs de rivier, over de Hoogstraat, eigenlijk de oude rivierdijk.

Links passeren we vriendelijke grachtenpandjes, rechts het water met zeilboten, motorjachtjes en kleumende eenden. Ter hoogte van de kerk, op de hoek is een cafeetje, slaan we linksaf de stad in.

De oude, gotische Laurenskerk staat met zijn kont naar de rivier gekeerd. Het is vermoedelijk oneerbiedig om het zo te zeggen, maar de achterkant, het koor, is het eerste dat we zien. De toren staat aan de stadkant.



Door de Kerkstraat komen we in de Nieuwstraat, één van de belangrijkste winkelstraten van Weesp. Het is een smal straatje, dat een lange kromming maakt, met de loop van de Vecht mee. Leuke oude geveltjes, maar de boompjes die er langs staan zijn wat iel en er is veel plaats gemaakt voor parkerende auto's.

Op doordeweekse dagen is het hier vast een heel gedrang. Nu rollen wij er ongehinderd langs, op zoek naar het gemeentehuis, links om de hoek.Onderwijl probeer ik vanuit mijn rolstoel, met mijn kleine cameraatje wat sfeervolle foto's te maken.

We rijden het straatje, met de wijdse naam 'Grote plein', een eindje in, om een beter zicht op het stadhuis te kunnen krijgen. Dat is een behoorlijk indrukwekkend gebouw, hoor. In de verte doet het wel wat denken aan het Paleis op de Dam, in Amsterdam, maar dan een stuk kleiner. Het is wel in dezelfde stijl gebouwd en van dezelfde, blauwgrijze steen. Boven de drie ingangsdeuren is een balkon, daarboven de smaakvol versierde gevel en een vrolijk torentje.

Op de brug over de oude gracht houden we halt om foto's te maken. Deze gracht is nog stiller dan de winkelstraat die we zojuist overgestoken zijn. We lopen dus maar terug, langs de Laurenskerk, richting St. Laurentiuskerk, die andere toren van Weesp, die je al van verre ziet, hoog en spits boven de huizen uitstekend. De namen van de kerken zijn vrijwel identiek, daar zit vast een lange geschiedenis van geloofsstrijd achter...


We komen uit op de Slijkstraat, nog zo'n schilderachtig winkelstraatje, met mooie geveltjes. We gaan linksaf en als we bij het water komen, rechts. Dit smalle weggetje heet 'Achterom' en voert langs een paar indrukwekkende panden. Oude brouwerijen en jeneverstokerijen, Weesp stond er lange tijd bekend om. Er is nu voornamelijk horeca in gevestigd.

Aan het eind glibbert Gerard het hellende stuk plaveisel op dat ons terug brengt op de Hoogstraat, bij de brug over het Smalweesp. Aan de overkant lonkt een cafeetje met de naam 'Toeters en bellen'. Dat schrikt ons niet af, ik heb het koud gekregen in mijn rolstoel en verlang naar een lekker warm bakkie koffie...



Thuisgekomen ontdek ik dat een groot deel van onze wandeling na te doen is via Googlemaps. Type 'Weesp Hoogstraat' in en klik op de rode A die op de luchtfoto van de stad verschijnt, vervolgens in het ballonnetje doorklikken op de link 'Streetview'. Je start dan bij de brug naar Ossenmarkt. Het is even goochelen voor je de besturing van het beeldscherm onder de knie hebt, maar dan kun je virtueel langs de Vecht en door Weesp wandelen !



Dit verhaal verscheen in 2009 in de Artishockberichten, verenigingsblad van culturele vereniging Artishock in Soest. Omstandigheden kunnen inmiddels veranderd zijn.




Tekening: Gerard Kuit

Bronnen: Prof. J.A.de Rijk – Wandelingen door Gooi- en Eemland 1905; Jac.P.Thijsse – De Vecht 1915; Monumenten in Nederland – Noord-Holland 2006
 


5 opmerkingen:

martin zei

Gisteren zag ik mijn jongste zoon met streeetview in de weer. Hij zooemde uit en zocht vanuit de ruimte naar strietvjoe lijntjes. Hij klikte ze aan daar waar hij dacht dat voor hem als natuurliefhebben mooi zou zijn. Vooral een plaatje op Madgaskar was geweldig. Hij stond met zijn neus voor een prachtige waterval. Hoe doe je dat? vroeg ik. Het bleek op gevoel.

Jan de Stripman zei

@martin - Het is een mooie toepassing. Maar er schijnen ook mensen te zijn die het een inbreuk op hun privacy vinden. En Google heeft wel rare stunts uitgehaald tijdens het maken van de foto's...

martin zei

Jan ik zat net in de file eregens midden in Zuid-Afrika. Ze waren de weg aan het opbreken. De googleauto zat kilometers achter een vrachtwagen. Ze haalden beide vreemde inhaal manoevres uit. Er was wel een mooi plaatje van mensen die relaxd uit hun auto waren gestapt, omdat ze moesten wachten.

Jan de Stripman zei

@martin - Mooi ! Wat je al niet mee kan maken...;o)

martin zei

Jan maar ik ben vanmiddag ook nog wel even op de fiets gestapt. Niet heel fanatiek. Met de boot naar IJmuiden vandaar door de Duinen naar Zandvoort en via Haarlem weer terug. Geen regen. Maar wonderlijk blijft die tochten achter je scherm.