vrijdag 26 februari 2016

De Zuiderzee – 21 – Oldenaller, Salentein en Berencamp


Vanaf het Puttergemaal volgen we de Arlersteeg. Eerst door het open polderlandschap, maar als we het bruggetje over de A28 over zijn wordt de omgeving kleinschaliger. De boerderijen zijn hier ouder, de bomen hoger en talrijker.



Via de Waterweg, een gewone geasfalteerde weg, geen waterloop dus, bereiken we de provinciale weg van Nijkerk naar Putten, de N798. Rechts van ons is het begin van een voorname oprijlaan, met een dubbele rij eiken er langs en twee bakstenen pilaren met de naam van het bijbehorende landgoed erop: Oldenaller.

De Oldenaller-allee komt niet recht op de voorgevel van het landhuis uit, om daar zicht op te krijgen moeten we een stukje de provinciale weg op. Tussen de bomen van het park zien we het opvallende torentje uitsteken. Oldenaller dateert uit de 17e eeuw en zou ontworpen zijn door Jacob van Campen. De toren en het Engelse landschapspark zijn in de 19e eeuw toegevoegd door Zocher.

Momenteel wordt Oldenaller beheerd door Natuurmonumenten. In het kasteelbos broedt een flinke kolonie blauwe reigers, verder vind je er heide, hakhoutbosjes en door houtwallen omzoomde landbouwgronden. Het landgoed strekt zich uit ter weerszijden van de N798 en aan de overkant heeft Natuurmonumenten, in een oude schaapskooi, een rust- en informatiepunt ingericht.

We rijden verder richting Nijkerk. In een bocht van de provinciale weg, vlak buiten het stadje, ligt landgoed Salentein. Als je vanaf de andere kant komt zie je het witte gebouw, met zijn twee ronde hoektorens en romantische waterpartij, al van verre liggen.

Wij krijgen eerst de iets minder spectaculaire achterkant te zien. Daar zijn wel de oudste gedeelten van het complex te vinden, die uit de 18e eeuw dateren. De symmetrische voorgevel, met de twee torens, stamt uit 1906. In het hoofdgebouw en koetshuis zijn restaurants gevestigd en worden zalen verhuurd. We rijden even de brug over om een paar foto's te maken.

Aan de overkant van de provinciale weg staat in het weiland een achtkantige, gemetselde duiventoren. Het neogotische gebouwtje is daar in de 19e eeuw neergezet en hoort bij het landhuis de Berencamp. Dat kun je, wat verder naar rechts, tussen de bomen door zien.

Het huis is in aanleg 15e eeuws. Het hoorde lange tijd bij landgoed Salentein en werd toen gebruikt als boerderij. Eind jaren '70 van de vorige eeuw besloten de erfgenamen om Salentein te verkopen en op de Berencamp te gaan wonen. Dat werd daarna grondig gerestaureerd.

We stappen weer in de auto en rijden verder, naar Nijkerk.



NB: Dit verhaal is geschreven in 2013, voor het verenigingsblad van de Artishock in Soest. De situatie ter plaatse kan inmiddels veranderd zijn.



Tekeningen: Gerard Kuit , foto's Jan de Stripman

Bronnen: Jacobus Craandijk – Wandelingen door Nederland 1879; Prof. J.A. De Rijk e.a. – Wandelingen door Gooi- en Eemland 1905; Jac.P.Thijsse – Langs de Zuiderzee 1915; Monumenten in Nederland - Noord-Holland 2006; Google maps en Wikipedia.


5 opmerkingen:

Unknown zei

bij die laan of weg naar Ollenaller probeerde het verzet in de oorlog een duitse auto te overvallen en dat werd de inleiding tot het drama van Putten

Jan de Stripman zei

Dat wist ik niet, Cor...

martin zei

Je kan wel zien dat je een autombilist bent Jan. 'Bruggetje,' het is een flink viaduct waar het stevig tegenop trappen is en lekker vanaf zoeven. Overigens is die Arlersteeg aan de waterzijde ook een goed vogelspotweggetje. Ik heb er al rare snoeshanen gezien.

Jan de Stripman zei

@martin - Noodgedwongen automobilist, hè...;o)

martin zei

Weet ik wel Jan. Het is je gegund, maar ik kon het even niet laten.